Pavla Horáková na Vyšehradskom literárnom štipendiu v Bratislave

Počas roku 2023 privíta Slovenské literárne centrum tradične rezidentov a rezidentky Vyšehradského literárneho štipendia. Prvá medzinárodná skupina už začala svoj šesťtýždňový jarný pobyt v Bratislave a bude tu pôsobiť do 12. júna.

Tohtoročné jarné štipendistky z krajín Vyšehradskej štvorky budete mať možnosť osobne spoznať 29. mája o 18:00 na spoločnej diskusii v Rómerovom dome na Zámočníckej ulici v Bratislave. Témou večera bude literatúra v stredoeurópskom priestore. Všetkých srdečne pozývame.

Prvou tohtoročnou štipendistkou z Českej republiky je spisovateľka, novinárka a prekladateľka Pavla Horáková. Je autorkou piatich noviel, vrátane detskej trilógie a dvoch faktografických titulov o prvej svetovej vojne.

Napísala novelu Teorie podivnosti (2018), ktorá bola preložená do deviatich jazykov a vyhrala prestížnu cenu Magnesia Litera.

Jej kniha Srdce Evropy (2021) bola v ankete Lidových novín zvolená za tretiu najlepšiu knihu roku 2021.

Pavla je tiež držiteľkou dvoch ocenení za literárny preklad. Počas dvadsiatich rokov v rozhlasovej žurnalistike písala a vysielala poviedky pre anglickú sekciu Rádia Praha a umelecko-kultúrnu stanicu Vltava.