Sedem dní a sedem nocí – niečo ako denník organizátorov
Pred tromi rokmi sme v našom mladom kníhkupectve Artforum v Banskej Bystrici prišli s bláznivou ideou: Čo tak nechať otvorené celý týždeň nonstop? Dobré knihy by predsa mali byť naporúdzi neustále. Ako to už býva, prišlo veľa otázok a veľa rozhovorov. Načo je také niečo dobré? Kto si príde v noci kúpiť knihu? Dnes už vieme viac.

Áno, priznávame, aj teraz, keď je pol šiestej ráno a sme v kníhkupectve celkom osamote, len my a knihy, cítime v tom niečo masochistické. Poslední vytrvalí hostia a zákazníci odišli pred tromi hodinami a nám neostáva nič iné, ako bdieť za pultom. Zaspať ani zatvoriť totiž nesmieme. Za dva roky z nášho pôvodného nápadu vznikla akási atrakcia a nikdy nevieme, či aj takto skoro ráno predsa len niekto nepríde.

Od začiatku sme mali ambíciu, aby na tejto platforme vzniklo aj čosi väčšie, autentický bystrický literárny festival. Sme si vedomí toho, že zatiaľ na sedemdňový literárny festival do Banskej Bystrice nepríde nikto stanovať, ale už tento rok sme mali návštevníčky zďaleka, ktoré prespali na gauči v kníhkupectve, z čoho môžeme aspoň usúdiť, že v tomto úlete nie sme tak celkom sami.

Od pondelka do nedele (16. – 22. júla) sme v Banskej Bystrici uviedli desiatku hostí a hostiek, ktorí potvrdzujú, že literatúra dnes neznamená iba „sedieť a čítať“, ale je úzko prepojená aj s inými druhmi umenia. Okrem stretnutí s literátmi na festivale 7 dní – 7 nocí môžete zažiť hneď niekoľko koncertov, divadlo, filmové projekcie, ale napríklad aj inscenované čítanie z komiksu v ďalšom pre festival dôležitom priestore – historickej Literárnej bašte zo 16. storočia. Práve tam by mal čoskoro vzniknúť priestor pre rezidencie domácich aj zahraničných spisovateľov a tiež literárna kaviareň. V objekte, ktorý je poznačený časom a dlhodobým nezáujmom okolia, vystúpilo počas festivalu niekoľko ďalších hostí, okrem iných napríklad aj muzikanti Archívny chlapec a Bad Karma Boy.

Aj keď poľský publicista Ziemowit Szczerek, jedna z plánovaných hviezd festivalu, nakoniec včera pre politickú situáciu v Poľsku nedorazil, nie sme sklamaní, pretože program za celý týždeň navštívilo viac ako 800 divákov. Dôvodov bolo dosť, bol tu Kubo Ursiny so skupinou Teatro Fatal alebo režisér Patrik Lančarič s naliehavým Válkom a prišlo aj divadelné predstavenie Americký cisár. Snažíme sa na všetko si spomenúť, ale únava nás už dobieha. Čakáme na rannú smenu, aby sme mohli ísť snívať. Napríklad o tom, ako bude festival vyzerať budúci rok.
 
Rado Sloboda / Slavo Sochor