Vychádza aprílová Knižná revue!

Veľkonočné číslo zdobí dielo výtvarného umelca Bohdana Hostiňáka – myšlienka dvíhajúca sa k výškam...

Vážené čitateľky, vážení čitatelia, vzácni priatelia!

 

„Keď ide o život, knihy sú bokom. Ale časom začnú chýbať. Nielen ako terapia,“ píše v úvode článku Knižka, kúsok domova a bezpečia Daniela Balážová. „S ukrajinským susedom sa na Slovensku predtým akosi nepočítalo. Chýbajú knihy ukrajinských autorov aj knihy v ukrajinčine – pre deti, dospievajúcich, dospelých. Uvedomili si to mnohí ľudia, ktorí pomáhajú ukrajinským utečencom, kníhkupectvá, knižnice aj vydavatelia,“ rozvíja aprílovú tému Knižnej revue o úžasných iniciatívach „prvej knižnej pomoci“ bratislavského kníhkupectva Artforum, vydavateľstva kníh pre deti Buvik, celého radu slovenských knižníc, ktoré posilňujú aj ponuku učebníc slovenčiny pre cudzincov. Záujem prirodzene rastie.

Čo sa o nás dozvedia naši susedia, keď nám začnú bez prekážok rozumieť? „Na čo budú spomínať, keď sa raz vrátia do svojich domovov, ktoré nebudú vyzerať, ako keď odchádzali, a ktoré, ako sa nazdávali, opúšťali na pár týždňov? A čo budú čítať, ak sa rozhodnú, že sa nevrátia?“

Hore srdcia – zaznie z Božích chrámov na Slovensku v čase Veľkej noci o to naliehavejšie, o čo hrozivejšie znie gong vojnových dní. Nikdy si naň nezvyknime!

Myšlienka dvíhajúca sa k výškam – takto približuje výtvarný umelec Bohdan Hostiňák svoje dielo, ktoré poskytol na obálku aprílovej Knižnej revue. Vďaka.

 

Tina Čorná Sikorová