Slovenské literárne centrum predstaví knihu Milana Kunderu: Únos Západu aneb laboratoř soumraku

Milan Kundera v roku 1983 napísal a zverejnil esej s názvom Únos Západu aneb tragédie střední Evropy, ktorú vydali takmer všetky významné Európske noviny. 

Známy "český" spisovateľ v eseji píše:
 
„Geografická Európa bola odvždy rozdelená na dve polovice, ktoré sa vyvíjali oddelene: jedna v spojení s antickým Rímom a katolíckou cirkvou, korene druhej tkveli v Byzancii a ortodoxnom kresťanstve. Po roku 1945 sa hranica medzi nimi posunula o niekoľko stoviek kilometrov na západ a mnohé národy, ktoré sa odjakživa považovali za západné, sa zobudili, len aby zistili, že sa ocitli na východe. Že boli vylúčené z vlastného osudu, z hraníc svojich dejín, že stratili podstatu svojej identity.“
 
Od napísania eseje uplynulo 40 rokov a ktosi sa nás opäť pokúša obrať o našu západnú identitu. Kunderova esej je tak aktuálna i dnes. Moravská zemská knihovna vedená Tomášom Kubíčkom sa podujala vydať Kunderovu esej opäť, no neostala len pritom. Oslovila popredných intelektuálov našej doby, aby napísali vlastnú esej o priestore a čase, v ktorom žijeme. Medzi autormi originálnej knihy nájdeme Roberta Menasseho, Jacquesa Rupnika, Jiřího Přibáňa či Irenu Brežnú.
 
Irena Brežná bude tiež jednou z hostiek večera, na ktorom knihu predstavíme slovenským čitateľom. Pridá sa k nej zostavovateľ knihy Tomáš Kubíček a literárny vedec Peter Darovec. Do hľadiska sme pozvali viacerých slovenských intelektuálov, preto veríme, že v prednáškovej sále Univerzitnej knižnice sa rozprúdi zaujímavá diskusia.
 
Podujatie sa uskutoční v stredu 8. februára 2023 o 17:00 v priestoroch Univerzitnej knižnice v Bratislave.
Vstup na podujatie je voľný.