Svetový deň poézie v Ríme

V prvý jarný deň (21. marca 2017) sa konalo v Ríme literárne podujatie pri príležitosti Svetového dňa poézie, ktorý vyhlásilo UNESCO. Podujatie zorganizovala rímska pobočka Združenia kultúrnych inštitútov a akadémií krajín Európskej únie EUNIC, ktorej členom je aj Slovenský inštitút v Ríme.
Jedenásť krajín - členov rímskej pobočky EUNIC pozvalo na tento deň predstaviteľa národnej poetickej tvorby, aby sa predstavil rímskemu publiku autorským čítaním z vlastnej tvorby. Gesciu prvej časti Svetového dňa poézie s názvom „Európa básnikov“ prevzala Accademia di Ungheria v Ríme (Palazzo Falconieri – Via Giulia). Podujatie sa konalao o 19.30 a zúčastnili sa ho básnici a poetky z nasledovných krajín: Michael Hammerschmid (Rakúsko), Georgi Gospodinov (Bulharsko), Daniela Danz (Nemecko), Claudio Damiani (Taliansko), Janusz Kotański (Poľsko), Denisa Comănescu (Rumunsko), Dana Podracká (Slovensko), Maja Vidmar (Slovinsko), Menchu Gutiérrez (Španielsko), Michael Fehr (Švajčiarsko) a János Áfra (Maďarsko). Podujatie hudobne sprevádzal Rafael Arias Fernandez.

Nasledujúci deň (22. marca 2017) podujatie pokračovalo v Európskej knižnici v Ríme, kde sa konal poetický večer pod názvom Archittetura della flamma (Architektúra plameňa). Stretnutie so slovenskou autorkou Danou Podrackou moderovala riaditeľka Literárneho informačného centra Miroslava Vallová. Verše preložili Miroslava Vallová a Alessandra Mura. Ukážky z tvorby v talianskom preklade recitoval herec, režisér a literát Marco Belocchi. Podujatie otvoril riaditeľ Slovenského inštitútu v Ríme Peter Dvorský.

 

 

 

  • Svetový deň poézie v Ríme - 0