Úspešné turné slovenských autorov po Taliansku

Slovenskí spisovatelia Ľubomír Feldek, Marián Grupač, Anton Hykisch sa stretli v Ríme 13. decembra s talianskymi spisovateľmi, literárnymi kritikmi a priaznivcami Slovenska na pôde Národného zväzu spisovateľov. Prezident zväzu Mario Lunetta na úvod pripomenul históriu slovenského jazyka a kultúry. Vystúpili tu aj veľvyslanec SR Jozef Mikloško a riaditeľ Slovenského inštitútu Miroslav Musil. Ukážky z tvorby našich autorov predniesla mladá slovenská herečka žijúca v Ríme Madlen Komárová. Diskutovalo sa o
kvalite literatúry, špecifikách slovenskej tvorby či možnostiach zvyšovania prekladu literatúry nových členských krajín Európskej únie do jazykov starších členských krajín. V diskusii vystúpili Biancamaria Bruno - šéfredaktorka medzinárodného literárneho časopisu Lettera Internazionale, Furio Porzia – šéfredaktor denníka Popoli Nuovi, Lamberto Pignotti - básnik-redaktor medzinárodného literárneho časopisu Zeta, Alberto Ferrigolo - šéfredaktor časopisu Viva Verdi (platforma autorov a vydavateľov), Benito Corradini – šéfredaktor kultúrneho časopisu La Sponda, Salvatore Spoto - spisovateľ-redaktor denníka Il Messaggero, Stefania Coco – redaktorka denníka Corriere Laziale a Tiziana Colusso – redaktorka literárneho časopisu Fermenti.

Slovenskí spisovatelia sa predstavili 14. decembra na rímskej univerzite La Sapienza. Diskusiu viedla odborníčka na slovenskú a českú literatúru Alessandra Mura, ktorá má “na konte” preklady viacerých našich literátov, naposledy román Pavla Vilikovského Večne je zelený (vyšiel v novembri 2004 vo vydavateľstve Anfora, Miláno) a poéziu Ivana Koleniča. Podujatie prilákalo tak množstvo lektorov a študentov slovanských jazykov, ako aj známeho rímskeho básnika Vita Rivello.

Literátov ako “kolegov – spisovateľov” srdečne prijal kardinál Jozef Tomko. Dohodli sa na diskusnom stretnutí slovenských spisovateľov s kardinálom na jar v Bratislave.

Ako perličku možno uviesť, že Ľubomíra Feldeka stretnutie s Rímom doslova ,,položilo” – hneď pri prvých krokoch na slávnom moste Ponte Milvio spadol a prezrel si tak neplánovane aj nemocnicu, kde mu čelo vyzdobili piatimi stehmi. To mu však nezabránilo zapojiť sa v ten istý večer do literárnej polemiky, ani ho neobralo o príslovečný humor.

Záver cesty patril diskusnému večeru, ktorý pripravila pobočka bolognskej univerzity vo Forlí, v Paláci Mangelli, s akademickým a študentským publikom, pod názvom Prínos “menších” kultúr pre Európu. Podujatie v Taliansku pripravilo Literárne informačné centrum v spolupráci s Veľvyslanectvom SR v Taliansku a so Slovenským inštitútom v Ríme.

-r-