V bratislavskej letnej čitárni zaznie blues i umelecké slovo

ktorý zahrá v komornej zostave bluesové štandardy aj vlastnú tvorbu.

Bratislava 30. júla (TASR) – V rámci bluesových pondelkov sa dnes v Letnej čitárni U červeného raka v centre Bratislavy predstaví skupina Akelek Bluesband. Voľne prístupný koncert sa začne tradične o 17.00 hodine.

V komornejšej zostave zahrá tradičné bluesové štandardy i vlastnú tvorbu. Hlavnou osobnosťou Akelek Bluesbandu je spevák a gitarista Alec Carter z Veľkej Británie, ktorý na Slovensku dlhodobo žije a je už súčasťou tunajšej hudobnej scény. Spolupracuje so Slovenskou bluesovou spoločnosťou, sám alebo v rozličných zoskupeniach sa zúčastňuje na rôznych podujatiach a mnohým muzikantom ponúka možnosť zahrať si s ním. S kým bude účinkovať teraz, to prezradí na koncerte. Okrem spevu hrá na elektrických aj akustických gitarách.

V rovnakom priestore a čase bude znieť blues aj v nasledujúci deň. Tentoraz skupina Blueshaman spestrí literárny program vyhodnotenia druhého ročníka Ceny Jána Johanidesa.

"V programe vystúpi jeden z tohtoročných laureátov spisovateľ Dušan Dušek a o problematike pôvodnej slovenskej literatúry bude hovoriť Miroslava Vallová, riaditeľka Literárneho informačného centra (LIC), ktoré je spoluvypisovateľom a organizátorom ceny," uviedla pre TASR Zuzana Zajacová z LIC.

Cena venovaná pamiatke spisovateľa Jána Johanidesa (1934–2008) je vypisovaná každé dva roky v dvoch kategóriách. Dušan Dušek toto ocenenie získal za román Holá veta o láske (Vydavateľstvo Slovart 2010) za najlepšiu slovenskú pôvodnú prózu vydanú v uplynulých dvoch rokoch s prihliadnutím na predchádzajúcu tvorbu. V kategórii za najlepšie prozaické dielo mladého autora do 30 rokov cenu získala Zuzana Kepplová za knihu Buchty švabachom (K. K. Bagala a Literárny klub 2011).

Podujatie organizuje LIC s Mestskou knižnicou v Bratislave. Koná sa s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR v rámci cyklu Čítajme slovenskú literatúru zameraného na propagáciu nových slovenských titulov a stretnutie ich autorov s verejnosťou.

(tasr)