Vybrali sme víťazný návrh nového stánku na medzinárodných knižných veľtrhoch

Slovenské literárne centrum vyhlásilo súťaž na návrh výtvarno-priestorového stvárnenia výstavnej expozície Slovenska na medzinárodných knižných veľtrhoch s cieľom vytvoriť nový atraktívny výstavný stánok, ktorý by reprezentoval aktuálne trendy a rozširoval povedomie o súčasnej slovenskej literatúre. 

Vo výberovom konaní, ktoré sa uskutočnilo začiatkom októbra zasadala odborná komisia v zložení:

Mgr. Pavel Sibyla – riaditeľ Slovenského literárneho centra, predseda poroty

Mgr. Miroslava Bilačičová – vedúca odd. zahr. projektov Slovenského literárneho centra

Ing. arch. Robert Bakyta - architekt

doc. Pavel Choma - akad. mal.

Mgr. Silvia Kružliaková - vedúca Slovenského múzea dizajnu

 

SLC boli predložené ponuky od štyroch uchádzačov  - Pragoexpo CZ s.r.o., Mgr. art. Veronika Michalíková, Pingpong s.r.o a  Mgr. art. Peter Liška.

Porota vybrala ako víťazný návrh, návrh od Pingpong s.r.o., ktorý získal v hodnotení najvyšší počet bodov.

Víťazný návrh pracuje s otvoreným priestorom s dôrazom na horizontálne vnímanie. Výrazným je zameranie na vystavené knihy, aktívne vnímajúce novú vizuálnu identitu Slovenského literárneho centra. Zaujímavým prvkom sú stolové mobilné kontajnery, určené jednak pre umiestnenie kníh, či propagačných materiálov, ale aj  pre možné potreby úpravy priestoru. Stánok vytvára aj komornú zónu na sedenie pre laických a odborných návštevníkov. Vo frontálnej časti dizajnér zakomponoval svetelný veľkorozmerný lightbox.

Koncept ponúka jasné riešenie priestoru s ohľadom na funkčnosť rôznych dispozícií, prehľadnosť, digitálnu inováciu a komunikatívnosť.

K realizácií výroby nového stánku pristúpi SLC v roku 2024.

Tu si môžete pozrieť vizualizáciu víťazného návrhu