Vychádza októbrové číslo Knižnej revue!

Druhé redizajnové číslo Knižnej revue patrí aktuálnym literárnym oceneniam - rozhovor s Alenou Sabuchovou i recenzia na zbierku Evy Luky.

Víťazi kľúčových literárnych ocenení sú známi. Prozaická Anasoft litera patrí autorke Alene Sabuchovej, poetická Zlatá vlna poetke Eve Luke, Cenu Márie Ďuríčkovej za literárnu tvorbu pre deti získala poetka, prozaička a perfomerka Jana Bodnárová, súťaž Poviedka vyhral básnik Peter Hoferica. No a Nobelovou cenou za literatúru švédska porota ovenčila poéziu Američanky Louise Glückovej. Knižná revue sa pripája ku všetkým gratulantom a svojim čitateľom postupne priblíži tvorbu ocenených autorov.

O poézii, esenciálnom stvárnení citového aj intelektuálneho prežívania, sa dá uvažovať analyticky, ale aj osobne a zaujato. Októbrové číslo Knižnej revue prináša viacero spôsobov nazerania na poéziu, rad sa dostane aj na chválu verša či poctu dielu Sama Bohdana Hroboňa.

Posledné slovo však väčšinou patrí próze: veľkou udalosťou uplynulého mesiaca je paralelný preklad knihy Milana Kunderu Sviatok bezvýznamnosti do slovenčiny a češtiny.

Milé čitateľky, milí čitatelia, aktuálne vydanie Knižnej revue je druhým v poradí po redizajne nášho časopisu. Na titulke opäť nájdete ukážku z tvorby súčasného výtvarníka, ktorá je pozvánkou na čítanie príťažlivej publikácie z pera plodného pisateľa, estetika a filozofa Petra Michaloviča. No pekné, t. j. vizuálne pozoruhodné knihy vychádzajú v najrôznejších žánroch.

Aj Literárne informačné centrum prichádza s ponukou kvalitnej detskej literatúry s netriviálnymi ilustráciami: v týchto dňoch vydalo výpravnú novinku Strom alebo košatý príbeh o strašne zlom Blöeglöekovi a o Princeznej, ktorá mala všetko z autorskej dielne spisovateľky Alexandry Salmely a ilustrátorky Martiny Matlovičovej. (Viac sa o novej rozprávke v podmanivej knižnej podobe dočítate v novembri.)

„V tejto knihe pravda nedrieme len na dne pohára, ale v každom riadku, rastú v nej stromy ľudovej lyriky,“ píše o novinke prozaičky Veroniky Šikulovej Tremolo ostinato prozaik Dušan Dušek.

Nerušené čítanie.