Vychádza septembrové číslo Knižnej revue!

Jesenné číslo Knižnej revue prináša tému životného prostredia v domácej a prekladovej literatúre.

Septembrové číslo Knižnej revue prináša na úvodných stranách aktuality z literárneho života neskorého leta či skorej jesene. Kraľuje jej tá z našej obálky: 18. septembra sme sa v bratislavskom Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava dozvedeli meno víťaza Anasoft litery 2019. Rozhovor Miroslavy Vallovej s uznávaným belgickým frankofónnym Yvesom Namurom vznikol v auguste počas jeho návštevy banskoštiavnického festivalu poézie Capalest.

Ku globálnemu klimatickému štrajku sa na Slovensku pridali Univerzita Komenského, Slovenská technická univerzita a Slovenská akadémia vied. Študentov aj širokú verejnosť vyzvali na účasť na protestnom zhromaždení v piatok 20. septembra, teda práve v deň, keď vychádza aj septembrová Knižná revue. Aj tento fakt ukazuje na to, že náš tematický blok venovaný knihám o životnom prostredí je viac ako aktuálny.

V redakcii sme privítali nového člena, spisovateľa Dušana Taragela, do čísla prispel svojím kritickým článkom o Spevníku Lasica + Filip + Satinský. Marcel Forgáč napísal článok o románe amerického spisovateľa Gabriela Tallenta Moje najdrahšie zlatíčko, ktorý nedávno vyšiel v slovenskom preklade. Ako „peknú knihu“ tentoraz ponúkame výpravnú publikáciu #Harminc, o tomto známom architektovi sa zhovárame s jej autorkou Janou Pohaničovou. Z domácej vydavateľskej dielne Literárneho informačného centra je komiks Zlatý zub. Tajomstvo školskej pivnice Dávida Marcina a Sone Balážovej, predstavuje ho Petra Baďová.

Mení sa rubrika Príbeh, v ktorej sme doteraz navštevovali predovšetkým slovenské kníhkupectvá a rozprávali ich malé príbehy. V najbližších číslach vám budeme predstavovať literárne múzeá nielen na Slovensku, ale aj v blízkom zahraničí. Začíname „stredoeurópsky“, na Pamätnú výstavu Sándora Máraia do jeho rodných Košíc zašla Beáta Beláková.