V decembri minulého roka sme sa dozvedeli meno víťaza už 17. ročníka jednej z najprestížnejších literárnych súťaží na Slovensku – Poviedka Asseco solutions. Porota v zložení Radoslav Matejov, Veronika Rácová a Karol Csiba ho vybrala z 214 súťažných prác. Udelených bolo aj deväť prémií.

Tematicky i kvalitatívne je zborník Poviedka 2013 (KK Bagala 2013) naozaj pestrý. Hneď v úvode sa čitateľ stretáva so 17 „(po)zastaveniami“ predsedu poroty Radoslava Matejova. Sú vtipné a trefné. Napríklad Krátku poviedku o vôni, ktorá sa nestratí z pera Edmunda Safanoviča okomentoval prívlastkami „tichá, impresívna“. Formou jarozprávania spoznávame hlavného hrdinu a úlomky jeho života. Tie sú spojené s vôňami, ktoré dotvárajú príbeh. Čitateľ dýcha vône spolu s rozprávačom a i keď v poviedke absentuje akákoľvek akcia, po jej prečítaní v nás zostane vôňa dobre zvládnutého literárneho textu.

Všimli ste si, že v súčasnom umení prevládajú a uspejú depresívne diela? Ľudia majú svoje problémy a akoby ich rozčuľovalo pozerať sa na šťastie iných. Preto ich viac oslovia tragické príbehy, pri ktorých si uvedomia, že môže byť aj horšie. Aj v Poviedke 2013 takmer absentujú pozitívne ladené poviedky. Jedna sa však našla. Sarcophaga ex machina Jána Kvapila. Z textu autora cítiť silnú jazykovú vybavenosť, vyzretý štýl a vzdelanie (Kvapil je vyštudovaný prekladateľ a tlmočník z angličtiny, ruštiny, švédčiny a poľštiny). Vtipný text o tom, ako sa dá získať povýšenie aj úplne absurdným spôsobom, nenechá čitateľa vydýchnuť a neustále ho atakuje jednou vtipnou absurditou za druhou.

Zaujímavé je, že spomedzi desiatich publikovaných poviedok v zborníku je len jedna ženská autorka. Je ňou Daša Krištofovičová a jej Gejza. Príbeh o jednoduchej dievčine, ktorá popri svojom promiskuitnom živote sníva o ideálnom partnerovi, sa vyznačuje hravosťou, vtipom, vulgarizmami a originálnym slangom: „Môj frajer by sa mal volať Gejza. Lebo keď mu budem nadávať, tak poviem, že Gejza, do piči. A to sa strašne spolu hodí.“ Toto všetko dáva poviedke iskru, uletenosť a modernosť.

Víťazná poviedka Nevyhnutnosť možnosti Marka Grajciara spracúva súčasné problémy. Hrdina vedie zabehnutý život so svojou manželkou, ktorý vyústi do pocitu zbytočnosti. Potom prichádza akcia, možnosť urobiť niečo hrdinské! Nudu vystrieda napätie. Záverečná šokujúca pointa však neprináša to, čo hlavný hrdina i čitateľ očakáva. Osudová otázka „prečo práve ja?“ je akýmsi výkrikom bez odpovede...

Recenzia nemá vyjadrovať len subjektívny postoj recenzenta, ale... Pre mňa je najlepším textom poviedka s originálnym názvom i obsahom Po maďarsky je to Fekete farkasok. Uverejnená je pod pseudonymom Peter Pečonka a spracúva fiktívny rozhovor šéfa rómskej odbojovej skupiny zloženej zo slovenských a maďarských dobrovoľníkov, ktorí sa označujú ako Gerila alebo Čierni vlci, so zajatými britskými novinármi. Netradičný príbeh spojený s pálčivým problémom rasizmu je napísaný úderne. Nechýbajú humorné výroky typu: „Nie, nezabili. Odsekli sme jej pravú ruku. Aj patológovi, ktorý ho pitval. Potom sme sa síce dozvedeli z televízie, že ten chlap je ľavák, ale už sme kašlali na to.“ Takto má vyzerať moderná slovenská poviedka!

V poslednom ročníku súťaže dominovali témy, ako osamelosť, túžba po harmonickom partnerstve a pochopení – stretávame ich aj v reálnom živote. Každopádne, v decembri 2013 bolo objavených ďalších desať talentov. Využijú možnosti, ktoré im súťaž poskytla alebo ich mená zaniknú po vyhlásení víťazov nového ročníka?