Contemporary Slovak Literature

Návštevníci národného knižného stánku na Medzinárodnom knižnom veľtrhu v Londýne, ktorý začína 16. marca, sa popri produkcii 20 slovenských vydavateľov budú môcť zoznámiť aj so štúdiou literárneho kritika Vladimíra Petríka o súčasnej slovenskej literatúre. Jej anglické vydanie vyšlo pod názvom Contemporary Slovak Literature.
           Petríkova štúdia je stručným pohľadom na dianie v slovenskej literatúre v posledných tridsiatich rokoch. Skúsený kritik a literárny vedec, ktorý ako jeden z mála renomovaných autorov sústavne sleduje a kriticky posudzuje súčasnú slovenskú literatúru a v tejto štúdii v hutnej skratke zaznamenáva všetky základné dejinné i tvorivé peripetie, ktorými prechádzala naša literatúra najmä po jej ďalšom - vonkajšími okolnosťami (tentoraz sovietskou okupáciou v auguste 1968) vnútenom zlome, ktorý mnohých autorov násilne vyradil z literárneho života, iným maximálne zúžil priestor na publikovanie, ďalších poznačil "normalizáciou" nielen politiky ale celého duchovného života. Petrík stručne charakterizuje najvýznamnejších autorov a ich kľúčové diela z obdobia šesťdesiatych, sedemdesiatych a 80. rokov. Ťažisko jeho štúdie je ale v 90. rokoch, v období autorského a tvorivého vyrovnávania sa s novou skutočnosťou.
           Pre situáciu slovenského spisovateľa aj v širšom historickom pohľade je charakteristické nasledujúce Petríkovo konštatovanie, ktoré je vstupným textom celej štúdie: " Ak sa v 19. storočí spisovateľ pokladal za svedomie národa (na Slovensku aj hlboko v 20. storočí), ak sa v období socializmu hrdil názvom inžinier ľudských duší, po roku 1989 sa stal píšucim súkromníkom, osamelým jedincom (predtým ho zaštiťoval národ či proletariát stelesňovaný komunistickou stranou), od ktorého už nik nevyžadoval nejaké nadosobné "posolstvo". Jeho väzby so spoločnosťou sa beznádejne uvoľnili, ba rozviazali. Bol ponechaný sám na seba a musel si znova hľadať vlastnú identitu".
           Petríkova štúdia je v anglickom vydaní doplnená o anotácie 12 diel súčasných slovenských autorov. Ide o autorov a ich diela : Jana Bodnárová: Tiene papradia, Ján Buzássy: Zlatý rez, Dušan Dušek: Pešo do neba, Erik Jakub Groch: Tuláčik a Klára, Mila Haugová: Dáma s jednorožcom, Michal Hvorecký: Lovci a zberači, Ján Johanides: Trestajúci zločin, Dušan Mitana: Krst ohňom, Rudolf Sloboda: Láska, Štefan Strážay: Interiér, Vincent Šikula: Ornament, Pavol Vilikovský: Posledný kôň Pompejí.
           S Petríkovou štúdiou o súčasnej slovenskej literatúre sa budú môcť súčasne s návštevníkmi veľtrhu zoznámiť aj poslucháči Londýnskej univerzity. 19. marca sa tu na Škole slovanských a východoeurópskych štúdií uskutoční stretnutie jej poslucháčov s prozaikom Pavlom Vilikovským. Známy a v poslednom období často prekladaný autor tu prednesie prednášku na tému O slovenskosti. Súčasťou stretnutia s P. Vikovským bude aj krst jeho knihy Večne je zelený..., ktorá práve vychádza v anglickom preklade v USA. Prezentáciu v spolupráci s prof. Robertom Pynsentom z Londýnskej univerzity pripravilo oddelenie zahraničných aktivít LIC.
           Literárne informačné centrum je aj vydavateľom Petríkovej štúdie. Vyšla v príťažlivej grafickej úprave a svojou vysokou informačnou i poznávacou hodnotou predstavuje významný čin pri orientácii odborníkov a akademickej obce v anglicky hovoriacich krajinách v súčasnej slovenskej literatúre a jej tvorcoch.

Anton Baláž