Recenzia
Maroš M.
29.05.2008

Knižné menu V.

Knižné menu V.

  Milí knižní hladoši! Pripraviť menu je niekedy čertovské dobrodružstvo, najmä keď vám zásobovači prinesú prapodivné suroviny. Aj opatrne ochutnáte, aj nosom vám zavrtí, no niekedy sa po navonok nenápadnej knihe zaliznete ako starý knihokocúr. Verím, že aj v dnešnom menu vám najmenej zo dva chody brnknú na knihomoľské chuťové poháriky.

Predjedlo:

Gabriela Spustová: Abecedníček, Trnava, HKPS 2006

Toto menu začneme predjedlom ľahučkým ako dobrá mamina krupicová kaša, takže na svoje si prídu najmä deťúrence. Od čias pánov Smreka a Moravčíka sa už zopár autorov rozhodlo precvičiť artikulačné orgány, ale najmä fantáziu malých čitateľov hravými básničkami a riekankami. Toto je jeden z tých chutnejších pokusov, kde nechýba ani „Logopedníček“, na ktorom sa jazyk riadne pozvŕta. Šikovná malá knižočka pre zodpovedných rodičov.

Polievka:

Ján Jančovič: Navrátilci, Martin, Vydavateľstvo Matice slovenskej 2007

Polievka je dnes taká rustikálnejšia, povedal by som, že priamo dolnozemská. Autor, známy publicista, sa podujal na nesmierne zaujímavú prácu: zmapovať osudy ľudí z Dolnej zeme, ktorí sa pred 60 rokmi vracali do starej vlasti v rámci akcie „Mať volá“. Päťdesiat ľudských príbehov, päťdesiat osudov –história ich striedavo zamotávala a rozmotávala. K tomu si prirátajte množstvo autentických dokumentov a obrazovú prílohu a dostanete knihu, ktorá je najmä v dnešných časoch mimoriadne aktuálna. Málo známe fenomény z našich dejín 20. storočia totiž nezriedka produkujú nedorozumenia a (seba)klamy. Patrioti si môžu polievku ochutiť bryndzou, ale aj sama osebe je hutná a (informačne) sýta.

Hlavné jedlo:

Jozef Kočiš: Alžbeta Báthoryová a jej obete, Žilina, Knižné centrum 2007

Hlavný chod je dnes pomerne ťažký. Cynik by povedal, že až (krvavo) mäsitý. Pokiaľ sa niekomu zdá tento titul povedomý, nemýli sa. Ide totiž o druhé vydanie, avšak poopravené a najmä doplnené. Táto kniha prichádza práve vhod, keďže film o najznámejšej šľachtičnej Uhorska od Juraja Jakubiska je už na spadnutie. Po prečítaní tohto výsostne faktografického diela vás už nikto teóriami o „nevinnej grófke“ a „obeti sprisahania“ len tak ľahko nenakŕmi. Ostatne, tieto teórie autor fundovane vyvracia hneď v doplnenom predslove. Myslím si, že pre záujemcov o históriu, ale aj pre hľadačov pravdy v našich národných legendách (pričom táto aj zmedzinárodnela), je Kočišova kniha ako stvorená. Silnejšie povahy ju môžu zapíjať ťažkým červeným vínom.

Dezert:

Pero Le Kvet: Perózia, Žilina, Artis Omnis 2007

Šantivé a patafyzické texty, básničky a nonsensy sú dnešným záverečným chodom. Šarmantne riešená a autorom ilustrovaná kniha prináša závan dadaizmu, trochu surrealizmu (kaligramy), ale aj zvláštnej, svojbytnej, zasnívanej poetiky. „Neustále sa pokúšam lietať / ale celý život / vlastne len / núdzovo pristávam. Skrátka, prchavá chuť oblakov so škoricovým cukrom.

Vybral a uvaril: Maroš M. Bančej