Recenzia
Zuzana Galovičová
23.09.2009

Srdce v tme - Táňa Keleová-Vasilková - Trpká cesta za šťastím

Vasilková

Trpká cesta za šťastím

Táňa Keleová-Vasilková: Srdce v tme, Bratislava, Ikar 2009

  Nový román Srdce v tme je už devätnásty titul z pera populárnej autorky slovenských bestsellerov. Opäť ho venovala žene a jej každodenným zápasom o kúsok obyčajného rodinného šťastia, porozumenia a lásky.

  Hlavnou hrdinkou je Klára, ktorá sa rozhodne nájsť si prácu, aby pomohla zlepšiť finančnú situáciu rodiny, napriek tomu, že jej dve deti, Dušan a Nikolka, sú ešte malé. Zamestnanie však prinieslo Kláre i celej rodine len problémy, doma nič nestíhala, manžel Milan jej pomáhal len zriedka, ale nezabudol jej vyčítať, že rodina nefunguje ako predtým. Hádky, vyčerpávajúce napätie a výčitky Kláru nivočili, ale vidina lepšej finančnej situácie ju nútila vydržať. Konečne sa im podarilo našetriť aj na auto, a tak sa manželovi splnil sen. Radosť však trvala len krátko - Milan havaroval. Osud bol nemilosrdný - Klára zostala s deťmi sama.  Zo straty manžela sa spamätávala len veľmi ťažko a navyše psychické deptanie a nekonečné nadčasy v práci vyriešila výpoveďou.

  Vďaka priateľke si našla novú prácu asistentky s vyhovujúcim pracovným časom a sympatickým šéfom. Od tejto chvíle nadobudol román dynamiku. Na scéne sa objavili ďalšie postavy nielen šéfa a jeho rodiny, ale aj okruhu jeho známych a priateľov. Medzi nich patril i Bohuš, s ktorým sa začali tajne stretávať. Z utrápenej, smútiacej Kláry sa stala nová, žiariaca Klára. Jej radosť netrvala dlho – Bohuš ju klamal a ukázalo sa, že je tehotná. A tak stála pred ďalšími problémami – no prekonala ich prostredníctvom priateľky, rodiny a pochopenia v práci. Ťažko si našla cestu k ďalšiemu mužovi, k otcovi dcérkinej spolužiačky – lekárovi Pavlovi. Ich priateľský vzťah prerástol do hlbšieho vzťahu, ale deti boli zásadne proti. Dospelí stáli pred dilemou...

  Obraz ženy s jej trápeniami, radosťami, sklamaniami, snami, láskami autorka vykreslila verne, inšpirujúc sa osudmi mnohých žien súčasnosti. Jej Klára sa preto dokáže prihovoriť celému radu žien, ktoré v jej osude, príkoriach i šťastí vidia aj kúsok z vlastného osudu.

Zuzana Galovičová