Recenzia
Miloslav Vojtech
01.08.2022

Symbolizmus v nových súvislostiach

Eva Maliti a kol.: Symbolizmus v kontextoch a súvislostiach

Bratislava, Ústav svetovej literatúry SAV 1999

Zborník príspevkov z medzinárodného kolokvia Európsky a slovenský symbolizmus (kontexty a súvislosti), ktoré sa konalo v septembri 1998 v Bratislave, predstavuje napriek svojej tematickej a metodologickej rozmanitosti ucelený pohľad na obdobie európskeho fin de sicle, najmä na jeden z dominantných smerov tohto obdobia - symbolizmus. Zborník dokumentuje interdisciplinárny a interkultúrny charakter tohto vedeckého podujatia, na ktorom sa zúčastnili okrem slovenských vedcov aj bádatelia z Českej republiky, Nemecka, Maďarska, Veľkej Británie a Ruska. Príspevky publikované v zborníku sa okrem dominujúcej literárnovednej problematiky venujú aj estetike, divadelnej vede, semiotike, hudobnej vede a výtvarnému umeniu, pričom hranice jednotlivých vedeckých disciplín sa neraz prestupujú, čo prispieva k osvetľovaniu skúmaných javov v analogických vzťahoch a súvislostiach.

Zborník ako celok je prehľadne štruktúrovaný. Príspevky sú tematicky usporiadané do niekoľkých častí, počnúc všeobecnými metodologickými a teoretickými aspektmi symbolu, dejinami symbolu a symbolického myslenia, problematikou symbolizmu ako literárneho a umeleckého smeru a jeho realizáciou v jednotlivých národných literatúrach (najmä v slovenskej, českej a ruskej) a končiac príspevkami dotýkajúcimi sa problematiky symbolistického divadla a výtvarného umenia.

Z rámca dominantnej literárnovednej problematiky v zborníku vystupuje do popredia nevšedný záujem o osobnosť slovenského básnika obdobia moderny Ivana Krasku. Táto výnimočná básnická osobnosť sa stala témou niekoľkých príspevkov, ktoré Kraskovu poéziu reflektujú z rôznych aspektov: z hľadiska komparatívneho skúmania básnických imaginácii v symbolizme (Róbert Kiss-Szemán), v perspektívach európskej moderny (Viliam Marčok), z hľadiska sémantiky zvukovej organizácie poézie (Ján Zambor), básnického obrazu (Ľubomír Slejzák), či z hľadiska zhudobnenia tejto poézie slovenskými skladateľmi (Ľubomír Chalupka).

Zborník Symbolizmus v kontextoch a súvislostiach je ucelenou, koncepčnou a vyváženou knižnou publikáciou, ktorá prináša inšpiratívny pohľad na myšlienkový, umelecký a literárny život na prelome 19. a 20. storočia a ktorá má vďaka svojim kvalitám výrazné predpoklady stať sa materiálovou a metodologickou bázou pre ďalšie výskumy symbolizmu a príbuzných kultúrnych fenoménov.

Miloslav Vojtech

Knižná revue 20/2000