Recenzia
Michaela Geisbacherová
03.10.2005

1001 prírodných prostriedkov - Laurel Vukovićová - Ruka v ruke s prírodou

Ruka v ruke s prírodou

Ruka v ruke s prírodou

Laurel Vukovićová

1001 prírodných prostriedkov

Bratislava, Ikar 2005

Preklad Róbert Hrebíček

Kniha ponúka recepty na využitie prírodných prostriedkov v prírodnej medicíne a kozmetike, ale aj rady na vytvorenie prírodného domova a záhrady, ako aj pre prírodný chov.

Kapitola Prírodná medicína ponúka recepty na prípravu účinných prostriedkov proti rozličným ochoreniam, ale aj návody na predchádzanie chrápania, precitlivenosti, klasickým chorobám, ako zápal prínosových dutín a priedušiek, kašeľ, boľavé hrdlo, nádcha, chrípka, horúčka. Zoznámite sa s prírodnými prostriedkami, ktoré pomáhajú pri dráždivom hrubom čreve, pri zápche a hnačke, pri napínaní a poruchách trávenia. Naučíte sa pripraviť a užívať bylinkové čaje, krémy, obklady, kúpele, mastičky či masáže. Ako bojovať proti zvieravej bolesti hlavy? Čajom z koreňa ďumbiera, rumančeka a lipových kvetov. Pokojný spánok nám zase zaručí čaj z mučenky a rumančeka.

Ak ste sa rozhodli starať sa o svoju pleť, nalistujte si kapitolu Prírodná kozmetika. Nájdete v nej dobré rady na normálnu, suchú, mastnú alebo citlivú pleť, ako sa starať o staršiu pleť a ako predísť stareckým škvrnám. Prírodnými prostriedkami si môžete pomôcť pri akné a uhrovitej pleti či pri silnom opálení. Starostlivosť treba venovať aj vlasom, nájdete tu recepty na boj proti vypadávaniu vlasov a lupinám. Nakoniec pravdepodobne neodoláte rôznym kúpeľom, prísadám do kúpeľa, olejom a mydlám, omladzovacím a relaxačným kúram. Prírodná kozmetika nám ponúka návody na prípravu rôznych mastí a mastičiek, šampónov, masážnych olejov, olejov do kúpeľov, čistiacich vodičiek a krémov, balzamov na pery a iné recepty na skrášľujúce prípravky na báze prírodných produktov. Na bylinkové čistiace mlieko nám stačí biely jogurt, voda a sušený nechtík, tymián a kostihoj. Čaj na očistu pleti si môžeme uvariť z koreňa lopúcha a púpavy a z kvetov ďateliny. 

V kapitole Prírodný domov a záhrada sa dozvieme o tom, ako si v domácnosti vytvoriť „prírodné prostredie“, ako bojovať so škodcami. Sami si môžeme vyrobiť voňavé osviežovače vzduchu a prostriedky na „voňavé“ čistenie. Aj v starostlivosti o nábytok, dlážku, koberce či odev si možno vybrať z prírodných prostriedkov. Nie sú len lacnejšie ako chemické čistiace prostriedky, ale najmä šetrnejšie voči vašim rukám a životnému prostrediu. Ďalšou témou je záhrada a starostlivosť o pôdu a rastliny, spôsoby, ako netoxicky odstraňovať škodcov, ako bojovať proti ochoreniam rastlín, ako sa starať o trávnik, izbové kvety a ako sa môžeme zbaviť buriny. Ako napríklad bojovať proti muchám? Stačí rozložiť v okolí domu misky z pomarančovou a citrónovou kôrou zmiešanou so sušenými klinčekmi. Na osvieženie vzduchu stačí trochu vodky, pár kvapiek levanduľového a grepového oleja a voda.

V kapitole Prírodný chov sa naučíte liečiť ľahšie chorých domácich miláčikov pomocou byliniek, vitamínov, arómoterapiou či hydroterapiou, ktoré u zvierat fungujú rovnako účinne ako u ľudí a sú nielen zdravšie a bezpečnejšie, ale často aj účinnejšie ako farmaceutické lieky.

Aj zvieratá potrebujú zdravý domov, zdravú a výživnú stravu, môžete im ju zabezpečiť prírodnými prostriedkami podľa uvedených rád. Ak potrebujete zbaviť svojho miláčika bĺch, kŕmte ho cesnakom. Na svrbenie kože je zase účinný kúpeľ z nechtíka, kostihoja a rumančeka.

Kniha poskytuje naozaj mnoho užitočných návodov, receptov a rád, ako využiť ľahko a všeobecne dostupné prírodné prostriedky, ktoré sú mnohokrát účinnejšie ako lieky z lekárne a najmä lacnejšie. Mnohé rastliny si človek môže dopestovať sám, mnohé nájde vo voľnej prírode, ale samozrejme, sú dostupné aj v lekárňach a obchodoch. Je to už na každom z nás, akú cestu si zvolí.

  Michaela Geisbacherová