Recenzia
Katarína Mikluščinová
10.08.2010

Všetko okolo stola II alebo Sladké zbrane žien - Zora Mintalová-Zubercová - Veci, čo nás zbližujú

Zubercová

Zora Mintalová-Zubercová

Všetko okolo stola II alebo Sladké zbrane žien

Martin, Vydavateľstvo Matice slovenskej 2010

Druhý diel je výsledkom dlhoročného bádateľského úsilia odborníčky na materiálnu kultúru a kulinárske tradície. Autorka sa tentoraz zameriava na dejiny stolovania a ,,sladkú“ kuchyňu. Originálne sprístupnila špecifický svet žien v uplynulých stáročiach a ukázala, ako stôl spájal ženy rôzneho postavenia od útlej mladosti po starobu, pri stole sa schádzali vo sviatok aj všedný deň, pri šťastí i nešťastí. Zdokumentovala, ako sa vyvíjali formy sladkého jedla, čo na ňom chutilo aj mužom, na akú úroveň sa ženy ,,vypracovali“, ako uchovávali kuchárske tradície (bratislavská Biblia pre gazdinky, kuchárske knihy Terézie Vansovej, manželov Paulovičovcov, či domáce overené alebo zdedené recepty od ,,pani učiteľovej, riaditeľovej kuchárky p. notára...“). Nezabudla ani na spôsoby servírovania na rozmanitých stolíkoch – od šálok, dezertných tanierikov, príborov, vrátane ozdobného prestierania, až po pohodlné sedenie. ,,Sladkú“ tému knihy začala prehľadom o základných pochutinách, o mede a cukre (od trstinového po repný cukor a jeho úpravy varením). Venuje sa aj blahodarnému čaju (pestovaniu čajovníkov a príprave čaju v rôznych kútoch sveta), káve a jej ceste od lieku po triumf v kaviarňach. Prvú kávu podávali v Bratislave v hostinci u Čierneho medveďa roku 1753. Dozvieme sa o ceste ,,hriešnej“ čokolády k nám, ale aj čo treba vedieť pri jej nákupe. V bohatej receptovej časti knihy autorka pri každom type jedla načrela do jeho histórie. Z jednotlivých typov charakterizovala kaše, ktoré obľubovali aj tí najvznešenejší panovníci, ľahké varené, pečené, smažené múčne jedlá (trhance, dolky, palacinky, omelety nákypy), štrúdle, pudingy, kochy, výbehy, domáce koláče (bublaniny, mrežovníky, ovocné koláče) keksíky, zákusky, torty dezerty (krémy, šodó...), zmrzliny. Okrem toho priblížila spôsoby konzervovania ovocia – sušenie, zavárané ovocie v ,,skľenárikoch“, prípravu kompótov (aj v mede a rozličnými prísadami), džemov, lekvárov. Záver receptov tvoria predpisy na výrobu štiav, sirupov, ale aj likérov a punčov. Knihu spestrujú mnohé ilustrácie a dopĺňa prehľad odporúčanej a použitej literatúry i slovník odborných výrazov, zväčša málo známych, ako napr. barista (kvalifikovaný degustátor kávy), listovec (ozdobný motív so štylizovanými listami), škófium (vzácna priadza na vyšívanie), záboj (drevené lisy na olejnaté semená). Cenné slovenské reálie stolovania prispejú k doplneniu a obohateniu etnografických poznatkov.

Katarína Mikluščinová