KULTÚRA: SR bude čestným hosťom medzinárodného knižného veľtrhu v Bologni

Bratislava 27. januára (TASR)- Slovensko bude tento rok čestným hosťom marcového Medzinárodného knižného veľtrhu kníh pre deti a mládež v Bologni. Na tlačovej konferencii v Bratislave informovali o tom dnes zástupcovia organizátorov tohto projektu.

Slovensko sa dlhodobo radí ku krajinám s bohatou tradíciou knižnej kultúry. "Sme krajina, ktorá už takmer polstoročie organizuje súťažnú výstavu originálov ilustrácií detskej a mládežníckej literatúry Bienále ilustrácií Bratislava," uviedla koordinátorka projektu Miroslava Vallová. Podľa nej práve táto najväčšia nekomerčná aktivita svojho druhu na svete sprítomnila Slovensko v mnohých krajinách a vytvorila priestor pre vzájomné spoznávanie sa tvorcov detských kníh a ilustrátorov. "Takáto devíza je dobrým predpokladom na to, aby sme dokázali predstaviť Slovensko aj v inom medzinárodnom rozmere," skonštatovala Vallová.

Podľa riaditeľa Literárneho informačného centra Alexandra Halvoníka čestné hosťovanie na veľtrhu prináša množstvo aktivít. "Predovšetkým je to expozícia slovenskej ilustračnej tvorby, ktorá je hlavnou udalosťou tohto veľtrhu, i expozícia národného stánku, kde bude vystavená najlepšia produkcia slovenských vydavateľov za posledné roky," uviedol. Uskutočnia sa aj mnohé sprievodné podujatia, ktorých cieľom je predstaviť Slovensko ako kultúrnu krajinu. Rovnako bude k dispozícii množstvo printových materiálov o slovenskej detskej knihe i našej krajine a iné mediálne aktivity.

Generálny riaditeľ Sekcie umenia Ministerstva kultúry (MK) SR Peter Kováč považuje účasť Slovenska ako čestného hosťa veľtrhu za mimoriadnu udalosť. "Je to príležitosť na prezentáciu slovenskej kultúry nielen v Taliansku, ale aj v oveľa širšom rozmere," povedal. Podľa neho má slovenská detská kniha veľmi slušné postavenie vo svetovom kontexte. "Medzinárodný knižný veľtrh Bologna je popredné medzinárodné kultúrne fórum, prestížne medzinárodné podujatie s celosvetovým záberom a celosvetovou informačnou a mediálnou odozvou," uviedol.

MK SR, ktoré je zároveň garantom podujatia, podpísalo s vedením veľtrhu zmluvu. Odbornými garantmi a realizátormi sú Literárne informačné centrum a Bibiana - medzinárodný dom umenia pre deti a mládež, ktoré z poverenia MK SR zabezpečujú kompletnú prípravu a realizáciu v súčinnosti s ďalšími organizáciami, vydavateľstvami a občianskymi združeniami. Projekt finančne podporili sponzori a MK SR, ktoré na tento účel vyčlenilo približne 300.000 eur.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

kan vs

 

http://www.tasr.sk/200.axd?k=20100127TBB00174