Knihou roka sa stala Diablova trofej
 
BRATISLAVA. Výsledky čitateľskej ankety Kniha roka 2006 literárneho dvojtýždenníka Knižná revue vyhlásili včera v bratislavskom Klube spisovateľov.

Cenu, ktorá oceňuje najmä úsilie vydavateľov, si za Debut roka odnieslo vydavateľstvo Slovenský spisovateľ za Cestopis autora Petra Moskaľa. Ten sa síce na slávnostnom odovzdávaní nezúčastnil, poslal však vtipný pozdrav z Londýna.

Vydavateľstvom roka sa stal Slovart, treťou najúspešnejšou knihou roka Anna Regina Rút Lichnerovej (Q111), druhou Dušekova Zima na ruky (Slovart) a za víťaza si čitatelia zvolili knihu poviedok Diablova trofej Júliusa Balca (Regent).

Ten za svoju osobnú trofej považuje nielen túto literárnu cenu, ale predovšetkým kladný ohlas čitateľov. Dušan Dušek na druhej strane priznal radosť z toho, že čitateľ sa aj tak len málokedy dozvie zámer autora, ktorý dávkuje iba to, čo sa pošťastí.

Kniha roka 2006 je 16. ročník ankety Knižnej revue, ktorá o knižných novinkách informuje svojich čitateľov už sedemnástu sezónu. Výsledky ankety boli už tradične vyhlásené pri príležitosti Svetového dňa knihy, za ktorý UNESCO určilo 23. apríl.

20. 4. 2007 | (tp)