Privlastnime literatúru literatúre

Dva zväzky Dejín slovenskej literatúry autora Stanislava Šmatláka v týchto dňoch dopĺňa a kompletizuje už aj tretí. Tento "mimoriadny literárny počin", ako vydanie publikácie nazval zodpovedný redaktor Anton Baláž, završuje syntetický a relatívne ucelený pohľad na slovenskú literatúru v celom jej historickom vývine od povojnových rokov až po rok 2000.

Kolektív literárnych vedcov, kritikov a historikov pod vedením Viliama Marčoka v zložení Michal Babiak, Ondrej Herec, Jaroslav Šrank, Jozef Hvišč a Zuzana Stanislavová, mapuje základné dobové tendencie, prináša prvé kompletnejšie informácie o alternatívnej, zásuvkovej a disidentskej tvorbe, ako aj o literárnych úsiliach našich krajanov a emigrantov. Popri klasických literárnych druhoch sa tu však prvýkrát osobitne objavuje aj literatúra faktu a žáner sci-fi a fantasy.

"Našou snahou je prehodnotiť existujúce názory na literatúru a vyvrátiť interpretáciu, že celá literatúra sa vzdala a prešla na pozície komunizmu," povedal Marčok na krste publikácie (Literárne informačné centrum), pretože podľa neho výklady z tohto obdobia sú nejednoznačné a problematické. To, čo marxistická historiografia vytesnila, predsa naďalej existovalo. "Privlastnime literatúru literatúre. Netreba stále len nestrihať a nevyhadzovať, ale aj rozmotávať zamotané súvislosti."

Práca na texte bola podľa jeho slov dobrodružstvom poznania a hľadaním hodnôt, ktoré sa stratili. Ambíciou publikácie je priblížiť cesty literatúry v druhej polovici 20. storočia odbornej verejnosti, ale aj publiku, ktoré nemá predstavu o minulosti. Hoci v minulosti vyšli o histórii literatúry z tohto obdobia viaceré publikácie, podľa tvorcov dnes už neplnia úplne svoju poznávaciu funkciu.

V krátkej budúcnosti by chceli autori obísť vysoké školy a predstaviť dielo širokej verejnosti, taktiež by sa tretí zväzok mal objaviť v knižniciach, na zahraničných univerzitách, kde sa vyučuje slovakistika, a na knižných veľtrhoch.

(Sme, 9. 3. 2005, číslo 56, roč. 13, str. 26)