Desiatka Anasoft litera 2021

Prinášame vám prehľad desiatky titulov, ktoré odborná porota vybrala spomedzi 165 kníh. 

Radka Denemarková, Mária Ferenčuhová, Marta Součková, Patrik Garaj a Rafał Majerek vybrali desať titulov, ktoré ich najviac zaujali. Názvy kníh, nominovaných na Anasoft litera 2021, sme sa dozvedeli z éteru Rádia DEVÍN dnes, v stredu 10. marca po 14:00. 

Debut Lukáša Cabalu Satori v Trenčíne (Vydavateľstvo Artforum) je v abecednom poradí priezvisk autorov prvou knihou desiatky. Recenziu "Ako si napísať (lepší) život" od Lucie Halovej na túto knihu nájdete na tomto odkaze

Etela Farkašová je laureátkou AL z roku 2018 a v tomto ročníku je nominovaná jej kniha Záchrana sveta podľa G. (Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov). "Ide o knižku psychologizujúcu, ironickú či recesistickú? Alebo je to literárna výpoveď filozofky, ktorou je Farkašová vo svojej profesii? Napokon aj v minulosti filozofi využívali masku bláznov, aby mohli povedať svetu, čo si o ňom skutočne myslia." Zvyšok recenzie Antónie Furlejovej (na prvé vydanie knihy z roku 2002) si môžete prečítať tu

Ďalšou nominovanou je kniha Ivany Gibovej Eklektik Bastard (Drewo a srd). Vo februárovom čísle časopisu Knižná revue nájdete texty "Veľmi osobné, handmade a ľudské" od Michala Talla a "Eklekticky sympatická diva irónie" od Pavla Maloviča, ktorí vo svojich textoch uvažujú práve o tomto titule. Články pribudnú na náš web v priebehu marca.  

Prozaická zbierka s názvom Jednorožce (Aspekt) je debutovou knihou Barbory Hrínovej. Tamara Janecová o knihe napísala napríklad aj "Barbora Hrínová kvalitou svojho knižného debutu potvrdila svoju schopnosť písať ne-trendy spôsobom o trendy témach, otvorene o tele a sexe, tlmene i hanblivo o citoch." Celý text nájdete na tomto odkaze

Ivica Ruttkayová o knihe Jany Juráňovej Naničhodnica (Aspekt) napísala aj: "Analytický pohľad spisovateľky na našu súčasnosť je širokospektrálny. Zachytáva modelové situácie, nekomentuje, bez zbytočného emočného balastu ich zoraďuje jednu za druhú. Všetko so všetkým súvisí, všetci, všetky navzájom súvisia." Celú recenziu, ktorá pôvodne vyšla v Knižnej revue 12/2020, nájdete na našom webe. 

Zbierke smutnosmiešnych poviedok o nezvyčajných osobných príbehoch Na okraji mojej hory (KK Bagala) od Laca Keratu nechýba špecifický humor autora a jeho hra so slovami. Recenziu Daniela Domoráka na tento titul si môžete prečítať v marcovom čísle Knižnej revue, ktoré vychádza budúci týždeň. 

O titule Richarda Pupalu Ženy aj muži, zvieratá (Lindeni) vyšli v Knižnej revue dve recenzie, obe nájdete na našom webe: "S vášňou pre príbeh" od Ivany Taranenkovej a "Pod povrch" od Tamary Janecovej

"O tejto knižke sa nedá písať, táto knižka sa dá len vdychovať, z tejto knižky by bolo najlepšie len citovať – a to z hociktorej strany." píše spisovateľ Dušan Dušek v texte "Chvejúci sa zvuk". Takto sa vyjadril o knihe Veroniky Šikulovej Tremolo ostinato (Vydavateľstvo Slovart), ktorá je tiež v desiatke AL.  

Kniha Zuzany Šmatlákovej Nič sa nestalo (Marenčin PT) svižným a dynamickým jazykom odhaľuje, čo skrývame pred druhými, a najmä pred sebou. Recenziu Dominiky Petríkovej, ktorá vyšla v Knižnej revue 04/2020, si určite prečítajte na našom webe. 

Alta Vášová abecedne uzatvára desiatku Anasoft litera knihou Odlety (Fragment). Autorka, ktorá je laureátkou ceny z roku 2009, v knihe  prináša záznamy čoraz intenzívnejšieho vnímaného plynutia času – od toho najosobnejšieho, najintímnejšieho až po zachytávanie dobovej atmosféry, prienikov spoločenských pnutí a neuróz do zdanlivo bezpečného zátišia sebareflektujúcej osobnosti. "Je to svojím spôsobom psychologická štúdia o spoločnosti, človeku, sú to reflexie o dobre a zle, vernosti a zrade, láske a dôvere," napísala o knihe v Knižnej revue 11/2020 Gabriela Rakúsová pri príležitosti ocenenia Alty Vášovej Cenou Dominika Tatarku.

Ďalšie informácie nájdete priamo na webe ocenenia Anasoft litera. Záznam z vyhlásenia nájdete na webe rádia Devín. 

Cena Anasoft litera sa udeľuje raz ročne za najlepšie pôvodné slovenské prozaické literárne dielo alebo za preklad pôvodného prozaického diela autorov, ktorí sú primárne občanmi Slovenskej republiky a ich prózy sú knižne vydané v predchádzajúcom kalendárnom roku. Autor alebo autorka najlepšej knihy získa odmenu honorovanú sumou 10 000 €. Výsadou ceny Anasoft litera je predovšetkým automatická nominácia všetkých slovenských prozaických titulov a každoročná zmena päťčlennej odbornej poroty. Výnimočnosť tejto ceny spočíva v tom, že nie je len o jednom slávnostnom ceremoniáli, ale že jej aktivity sú celoročné.
Generálnym partnerom ceny Anasoft litera je softvérová spoločnosť ANASOFT.
Hlavným partnerom projektov je Fond na podporu umenia, ktorý z verejných zdrojov podporuje celoročné aktivity tejto literárnej ceny.
Stálymi partnermi sú: Literárne informačné centrum, LITA, autorská spoločnosť, Nadácia mesta Bratislavy.
Hlavnými mediálnymi partnermi sú RTVS Rádio DEVÍN a Denník N.
Mediálnymi partnermi sú: Medziknihami, Rozum, Knižná revue, Rádio Litera.